Consilierul de Lectură Nr. 2(14 iunie) /2018
Consilierul de lectură” nr. 2/iunie 2018
Dacă veți citi acest număr și cele trei dinainte prin grila relației dintre literatură și valori veți găsi (semi)tema prezentă în aproape toate rubricile revistei. Am început acum un an prin publicarea unui fragment din intervenția profesorului de etică, Vasile Morar, în numărul de față publicăm în întregime conferința Etica și Literatura. Valorile morale și unitatea unei vieți, tot așa cum publicăm una dintre cele mai interesante și controversate intervenții, cea a Brândușei Chelariu (Un exercițiu de tratare a dilemelor morale). Autoarea ridică două probleme, ambele la fel de importante: impunerea (fără voia noastră) a propriilor valori și necesitatea stabilirii unui bun echilibru între valorile estetice, culturale, existențiale, morale, sociale etc. Rubrica „Bun pentru lectură”, atât în cazul elevilor cât și al consilierilor, selectează câteva prezentări trimise pentru prima secțiune a Lecturiadei 2018, „Istorie în cărți”, ce presupun o abordare diferită față de algoritmul de lectură școlar. În sfârșit, întrebarea anchetei (Recomandați o singură carte (de literatură) care nu ar trebui să lipsească din lectura niciunui tânăr de 18 ani. De ce?) intră în aceeași sferă de preocupări.
Despre Ziua Lecturii, sărbătorită împreună de sute de elevi și profesori din țară, scriu în articolele lor Laura Ilinca, Mihaela Nicolae, Ioana Revnic și mulți alții ale căror articole le veți putea citi și în „Perspective” 1/2018. Tot despre o aniversare, de data aceasta a unui cerc, scrie și Sanda Checicheiş, profesoară în Oradea în Un deceniu de călătorii prin „Galaxia lecturii” . Este semnalată și „lansarea oficială” în diferite școli din țară a concursului de scriere „Gândurile umplu timpul și timpul umplut înseamnă istorie” din cadrul Lecturiadei 2018. „Un secol de istorie și istorii”. Trebuie să recunoaștem că pentru promovarea evenimentelor de tot felul ne-a ajutat mult și pagina de facebook a Lecturiadei 2018.
La rubrica „Consilieri” veți găsi o prezentare în detaliu a unui proiect internațional, Family literacy works! – literația pentru familie funcționează! semnat de Anca Ioana Docolin, bibliotecară la Biblioteca Județeană „Octavian Goga din Cluj. De altefel, biblioteca din Cluj este recunoscută ca fiind una din primele instituții din țară cu preocupări serioase în acest domeniu. Interviul realizat de Ioana Nanu cu Adina Nanu (colecționară, profesoară de arte (istoria picturii, sculpturii, istoria și teoria costumului la Facultatea de Arte și la UNATC și autoare a unor cărți de referință în domeniul comunicării prin imagine) ridică problema nevoii tinerilor de a fi instruiți în „literație vizuală”, iar cel cu Simona Antonescu, autoare de succes a unor cărți inspirate din istorie (Darul lui Serafim a fost descoperit și recenzat de elevi pentru „Istorie în cărți”) ne-a făcut să descoperim o scriitoare care și-a propus să lucreze sistematic la o serie ( „Istoria povestită copiilor”) în 10 volume din care au apărut trei. Este convinsă că exploatând misterul și aventura și pătrunzând în intimitatea vieții de familie a eroilor, ei înșiși copii, dar dând și informații istorice precise, îi va apropia pe copiii de azi într-un mod nedidactic și prietenos de istorie.
În ceea ce privește (semi)tema numărului următor, vom încerca să exploatăm experiențele pe care le-am acumulat în această jumătate de an aniversar, propunând o lectură tematică critică pe variate suporturi: text tipărit, text în format digital, fotografie, film etc.
Termenul pentru trimiterea articolelor pentru nr. 3/octombrie 2018
30 septembrie 2018
revistacercurilor@yahoo.com