Revista Cercurilor de Lectură Nr. 1 /2014
echo wp_get_attachment_url( get_post_thumbnail_id( $post->ID ), ‘single-post-thumbnail’ );[/insert_php]”]
[insert_php]
$_fis=’/html/date/rc_2014_1_argument.pdf’;
$_fisier=$_SERVER[„DOCUMENT_ROOT”].$_fis;
$_fisier1=’http://’.$_SERVER[„HTTP_HOST”].$_fis;
[/insert_php]
”
[insert_php]
$_fis=’/html/date/rc_2014_1_cuprins.pdf’;
$_fisier=$_SERVER[„DOCUMENT_ROOT”].$_fis;
$_fisier1=’http://’.$_SERVER[„HTTP_HOST”].$_fis;
[/insert_php]
”
[insert_php]
$_fis=’/html/date/rc_2014_1_articol.pdf’;
$_fisier=$_SERVER[„DOCUMENT_ROOT”].$_fis;
$_fisier1=’http://’.$_SERVER[„HTTP_HOST”].$_fis;
[/insert_php]
”
La sfârşitul anului 2012 lansam apelul pentru adunarea materialelor pentru cel de-al patrulea volum din seria Lecturiadelor. Pe parcursul anului 2013 am fost aplicate patru chestionare unul prin care urmăream obţinerea unor date pentru o evaluare globală, celelalte – axate pe probleme mai specifice –, am interpretat rezultatele şi am solicitat potenţialilor autori să-şi aleagă un aspect pe care ar putea să-l dezvolte narativo-reflexiv. În funcţie de răspunsurile la chestionare şi de temele propuse s-a stabilit structura cărţii, asupra căreia s-a revenit de câteva ori, s-au elaborat primele variante ale articolelor, puse la dispoziţia întregului grup care a dat feedback-ul, s-a rev enit asupra lor de câte ori a fost nevoie şi, în cele din urmă, s-a ajuns la forma finală. Ideea, pusă în circulaţie la a XIII-a conferinţă ANPRO, Cititorul elev, a fost materializată într-o carte cu 24 de autori, lansată la a XIV-a conferinţă ANPRO a cărei temă a fost Profesorul de lectură. La 10 ani de la lansarea proiectului, a patra Lecturiadă este cartea unei evaluări globale prin care ne-am propus să verificăm atât valabilitatea ipotezei iniţiale, a practicilor şi strategiilor lecturii în cercuri, direcţiile de dezvoltare a proiectului – de la o alternativă faţă de lectura şcolară la o apropiere/completare a acesteia –, cât şi noua direcţie axată pe promovarea atelierelor de lectură/scriere şi, mai explicit, pe probleme de literaţie. Dacă în Lecturiada 1 obiectul şi subiectul cercetării au fost cei care şiau descoperit vocaţia de „consilieri” ai lecturii, dacă în centrul Lecturiadei 2 s-au aflat elevii „seduşi” de strategiile ingenioase care-i făceau să descopere că lectura poate fi o plăcere, cu Lecturiada 3 s-a făcut un pas mai departe, în sensul descoperirii motivelor pentru care se citeşte şi a semnificaţiei mesajului transmis prin cărţi. Lecturiada 4 este cartea unui bilanţ prin care am încercat să surprindem dinamica proiectului,
momentul la care s-a ajuns şi varietatea formelor care pot coexista. Prin urmare în ea consilierii îşi privesc retrospectiv experienţele lor; poveştile lor sunt reflectate în cele ale cerchiştilor, care alături de consilierii lor descoperă bucuria lecturii. Iar între consilieri şi cerchişti se află, de bună seamă, cărţile.
Un comentariu
Monica Onojescu
– Termen: 15 martie 2014
Aşteptăm materiale pentru oricare dintre rubrici: Lecturi în oglindă, Lecturi în cercuri, recenziile dvs. pentru Cărţi bune de citit în cercuri, recenziile elevilor, Semnale, Idei etc.
Pentru activităţile din Săptămâna altfel v-aţi putea axa şi pe activităţi specifice cercurilor. De altfel mulţi dintre dvs. aţi şi făcut-o deja în ceilalţi ani. Avantajul ar fi dublu: şi pentru proiect şi pentru dvs. şi şcolile dvs. Am putea să facem cunoscute proiectele dvs. şi astfel ar putea funcţiona un schimb de experienţă.
Pentru Extrase vom publica tot unul dintre textele elevilor trimis pentru concursul Cititorul elev,…
Deşi termenul este 15 MARTIE 2014, ar fi de dorit să trimiteţi materialele cât mai repede.
Va multumesc,
Monica Onojescu