ANPRO - Asociaţia Profesorilor de Limba şi Literatura Română "Ioana Em. Petrescu"
Asociaţia Profesorilor de Limba şi Literatura Română "Ioana Em. Petrescu"

Despre autor

Articole asemănătoare

3 Comentarii

 1. 1

  Monica Onojescu

  – Am primit semnale ca nu ati gasit cartea lui Stephen Hawking, Lucy Hawking, George și Cheia secretă a universului. Am specificat in regulament ca puteti recenza oricare dintre cartile celor doi autori.
  Adresa pentru postarea materialelor este revistacercurilor@yahoo.com
  Asteptam intrebarile si comentariile dvs.

 2. 2

  Monica Onojescu

  Ne-am întâlnit aseară organizatorii concursului, redactia Revistei cercurilor… şi CN Emil Racoviţă, am discutat şi răsdiscutat şi am decis să va propunem următoarele:
  Contextul nou:
  a. data concursului, 6 iunie, coincide cu data MEN pentru evaluarea la primară şi la clasa a VI-a, prin urmare multţi dintre dvs. sunteţi ocupaţi.
  b. Am primit pe neaşteptate o sponsorizare care ne permite ca, împreună cu banii de la minister, sa putem asigura pentru mai multe zile cazarea şi masa pentru 50 de persoane şi eventual pentru unul – doi invitaţi.
  Propunerea ar fi:
  sa mutăm data concursului pentru 2 septembrie şi întâlnirea să se transforme într-o serie de ateliere de cinci zile, adică de marţi, 2 septembrie până sâmbătă, pentru elevi şi profesori.
  Avantajele ar fi:
  a.ar fi mai mult timp pentru pregătirea portofoliului cu Cititori de odinioară/jurnalului.
  b.s-ar putea lansa în condiţii mai bune concursul de scriere creativă cu Cititorii viitorului şi am avea deja textele imaginative ale copiilor pe marginea cărora am putea discuta.
  c.în cinci zile am avea timp pentru discuţii pe marginea portofoliilor, dublate de ateliere de jurnalism narativ (încercăm să-i contactăm pe cei de la “decât o revistă”) sau de scriere creativa (reluăm proiectul cu scrierea creativă şi încercăm să avem invitat cel puţin un scriitor de cărţi pentru copii)
  d.am avea mai mult timp de pregătit pentru DVD-ul din proiectatul cel de-al cincelea volum al Lecturiadei. Va rugam să apelaţi la copii să facă cât mai multe înregistrări audio, filmuleţe etc. Am aflat ca sunt mulţi copii care fac cu succes lucrul ăsta, de exemplu cei de la Piatra Neamţ.
  e.Am aduna material pentru Revista cercurilor pe care proiectăm ca de la anul să o scoatem trimestrial.
  f.Cele cinci zile s-ar putea gândi ca o formare pentru profesori (de 40 de ore), care ar dobândi competeneţele pentru a conduce ateliere de scriere ca opţionale, ca programe extracurriculare în şcoală sau în cadrul unor biblioteci şi librării. Iar portofoliul poate fi considerat ca o piesă din evaluare. Am văzut câteva astfel de programe care se fac contra taxa şi sunt convinsă că dvs. le-aţi putea face mult mai bine pentru că aveţi şi deprinderile didactice şi ştiţi despre ce e vorba în privinţa conţinuturilor
  g.Cele cinci zile sunt din timpul programului, deci sunt considerate activitate didactică.
  Dacă sunteţi de acord, datele se pot modifica astfel:
  a.înscrierea în concurs şi trimiterea portofoliului până în 6 iunie
  b.anunţarea rezultatelor pentru Lecturiada elevilor în 15 iunie
  c.concursul de scriere creativă, “Cititorii viitorului”, îl puneţi lansa oricând, data limită pentru trimiterea materialelor – 10 iunie, anunţarea rezultatelor 15 iunie.
  Am pus datele acestea ca să puteţi anunţa la serbarea de sfârşit de an rezultatele.
  Reluăm câteva informaţii:
  Pe http://www.anpro.ro/pagina cercuri de lectură găsiţi:
  – invitaţia, regulamentul, puteti descărca formularul de înscriere
  . materiale pentru cele trei ateliere (un ghid cu câteva informaţii generale, bibliografie, propuneri de exerciţii etc.)
  . vă invităm să faceţi comentarii şi dvs. şi elevii.
  Pentru ca mulţi dintre dvs. au spus ca nu au putut sa ajungă la materiale, reiau paşii:
  dupa ce deschideţi pagina cu cercurile, în stânga e afisul, apasaţi nu pe afiş, ci pe ce e scris deasupra Lecturiada elevilor 2014
  Comentariile, întrebările etc. le puteti face acolo unde scrie “adaugă un comentariu”. Voi pune mesajul acesta şi pe cercuri.
  Vă invităm să intraţi pe facebook la Ateliere de scris povesti. Şi să ne daţi cât mai multe like-uri. Cred ca va trebui sa intrati scriind şi numele meu. Vom relua activitatea de săptămâna următoare.

 3. 3

  Monica Onojescu

  – Lecturiada elevilor 2015. Poveşti călătoare. Mai sunt cinci zile pentru înscriere. Am primit mai multe mesaje prin care ni se cerea un pic de păsuire, invocându-se tezele şi multele activităţi de sfârşit de an. Organizatorii au hotărât să amâne evaluarea portofoliilor şi selectarea primelor 20 şi publicarea listei până la sfârşitul lunii iulie, dar vă roagă să completaţi formularul de înscriere cu datele şi rezumatul portofoliului. Puteţi trimite apoi portofoliul în formă completa până cel mai târziu în 15 iulie.
  Este nevoie să avem măcar o evidenţă provizorie pentru că urmează concediile si este nevoie de contactat multe persoane pentru partea referitoare la organizare. Concursul va fi tot la Biblioteca judeteana, va fi tot de cinci zile, vom începe ziua cu prezentarea portofoliilor, vom merge pe doua tipuri de ateliere: de scriere creativă şi de jurnalism narativ. Vom merge tot pe colaborarea în ateliere între profesor şi scriitor/jurnalist. Scriitorii au apreciat foarte mult acest stil de lucru, pentru ca asa într-un fel au fost şi ei iniţiaţi în ceea ce se face la şcoală. Textele elevilor din ambele ateliere vor fi publicate online şi într-un supliment tipărit la fel ca anul trecut. Vom încerca ca, de obicei, tot felul de intermezzo-uri, de pildă un turneu al povestitorilor sau mici secvente propuse de dvs, Oricum noi ne vom da tot interesul ca întâlnirea să fie plăcută şi profitabila pentru toată lumea.
  Formularul de inscriere se poate descărca de http://www.anpro.ro/Pagina cercuri de lectură, Lecturiada elevilor 2015.
  Zilele acestea vom posta şi una dintre revistele/cărţile de anul trecut cu feedback-ul dat de Mihaela Muresan, conf. la Departamentul de jurnalism.UBB, Cluj
  Până atunci cred că vă pot fi de folos Atelierele de jurnalism narativ pe care le găsiti in arhiva de la Cercuri de lectură 2013-2014.
  Portofoliile se trimit pe adresa. revistacercurilor@yahoo.com

Lasă un comentariu