Consilierul de Lectură Nr. 1(13) /2018
echo wp_get_attachment_url( get_post_thumbnail_id( $post->ID ), ‘single-post-thumbnail’ );[/insert_php]”]
[insert_php]
$_fis=’/html/date/rcl_2018_01_argument.pdf’;
$_fisier=$_SERVER[„DOCUMENT_ROOT”].$_fis;
$_fisier1=’http://’.$_SERVER[„HTTP_HOST”].$_fis;
[/insert_php]
”
[insert_php]
$_fis=’/html/date/rcl_2018_01_cuprins.pdf’;
$_fisier=$_SERVER[„DOCUMENT_ROOT”].$_fis;
$_fisier1=’http://’.$_SERVER[„HTTP_HOST”].$_fis;
[/insert_php]
”
[insert_php]
$_fis=’/html/date/rcl_2018_01_articol.pdf’;
$_fisier=$_SERVER[„DOCUMENT_ROOT”].$_fis;
$_fisier1=’http://’.$_SERVER[„HTTP_HOST”].$_fis;
[/insert_php]
”
SEMNAL. „Consilierul…” nr. 1/(martie) 2018. Este al treilea număr de când ne-am asumat ca sarcină ca în (semi)tema revistei să ducem mai departe perspectivele deschise de conferința ANPRO din 2017 − „Literatura și valorile”. De data aceasta o facem din perspectiva „consilierului” care poate fi părinte, specialist, profesor și scriitor ori toate la un loc. În rubrica „Lecturi în oglindă” Maria Kovacs face istoria și explică un concept destul de puțin cunoscut la noi – family literacy − pledând cu argumente de ordin pragmatic pentru dezvoltarea programelor de literație în familie iar Marcela Ciobănuc în „Lectură în doi” oferă câteva sfaturi practice, verificate prin aplicarea lor în propria familie. Alina Petri în „Cuvântul… cititorului” face o incursiune printre ofertele editurilor, foarte bogate în 2017, de cărți pentru copii și adolescenți, finalizată cu un top în dubla calitate de profesor și părinte. În rubrica „De la 9 la 90+…”, Theodor Paleologu în interviul realizat de Ioana Nanu îsi dezvăluie parcursul formării sale de cititor, influențele, modelele din familie și școală și visul de a înființa o școală „ultra clasică și hiper modernă”. Deocamdată exersează prin cursuri pentru adolescenți și adulți lectura cărților mari ale literaturii, citite în relație cu filosofia, politica, religia, morala. Intervenția Simonei Popescu de la simpozionul din 2017, rescrisă pentru acest număr al revistei, „Pentru o nouă personalitate”, este un răspuns la blazarea și frustrările profesorilor care se simt apăsați de sistem. Convingerea autoarei este că în clasă și în relațiile cu elevii lui profesorul de literatură se bucură de o libertate absolută, problema este doar să fie dispus să o folosească. Veți găsi în revistă la toate rubricile exemple de „profesori ingenioși” − cum ar spune Corina Dindelegan – și pasionați cititori, dispuși să se folosească din plin de libertatea lor pentru a pleda pentru o bună lectură a cărților de literatură în clasă, în cercuri, prin realizarea unor proiecte de lectură sau prin participarea la proiectele lansate de alții.
Cărțile de la „Bun pentru lectură” recomandate de copii ori adulți sunt o avanpremieră pentru prima secțiune a Lecturiadei 2018 − „Istorie în cărți”. Găsiți în revistă trei scurte fragmente din „Pericol”, cartea Ralucăi Poenaru care a obținut Marele Premiu Arthur 2017, iar atelierul semnat de o tânără poetă, Olga Ștefan, „Locuri și «locuri», Liste. Topuri. Definiții”, poate fi aplicat cu succes în clasă ori în cercuri.
Pe www.anpro.ro/Consilierul de lectură găsiți: sumarul, argumentul și „Cuvântul… cititorului” iar la „Miscellanea” intervenția Simonei Popescu. Pentru comenzi online: www.editua-arthur.ro
PROPUNERI pentru „Consilierul…” nr. 2/iunie 2018. TERMEN: 15 mai
Este numărul cu care vom încheia seria (semi)tematică care are în centru rolul formativ al literaturii. De data aceasta vom pune accentul pe cărți. Întrebările la care s-ar putea răspunde în propunerile dvs. pentru oricare dintre rubrici ar putea lua în considerare următoarele aspecte: Este suficient să cultivăm în copii și tineri numai plăcerea de a citi orice fel de carte de ficțiune? Cum îi facem să distingă între cărțile de valoare (estetică, culturală, morală) și o carte citită pentru divertisment? Cum îi facem să-și focalizeze atenția asupra valorilor înscrise în cărți fără a fi teziști ori excesiv de didactici? Cum evităm impunerea propriilor valori sau cele despre care noi credem că sunt ale tinerilor? Cum îi ajutăm să facă distincția între valorile autorului și cele ale personajelor sale? Care ar fi cele mai potrivite tipuri de lectură în acest sens? Cum îi ajutăm să descopere prin literatură valorile existențiale fundamentale și să le compare cu cele ale momentului? Etc.
Lansăm tema ANCHETEI:Recomandați O SINGURĂ CARTE DE LITERATURĂ care nu ar trebui să lipsească din lectura unui tânăr până la 18 ani care termină o școală. De ce?
Ca de fiecare dată așteptăm articole/recenzii/semnale nu numai de la profesori, ci și de la părinți, bibliotecari, librari, actori, scriitori, pe adresa revistacercurilor@yahoo.com sau, dacă vă este mai la îndemână, pe monojescu@yahoo.com. Așteptăm propuneri pentru temele numerelor viitoare.