Consilierul de Lectură Nr. 4(12) /2017
echo wp_get_attachment_url( get_post_thumbnail_id( $post->ID ), ‘single-post-thumbnail’ );[/insert_php]”]
[insert_php]
$_fis=’/html/date/rcl_2017_04_argument.pdf’;
$_fisier=$_SERVER[„DOCUMENT_ROOT”].$_fis;
$_fisier1=’http://’.$_SERVER[„HTTP_HOST”].$_fis;
[/insert_php]
”
[insert_php]
$_fis=’/html/date/rcl_2017_04_cuprins.pdf’;
$_fisier=$_SERVER[„DOCUMENT_ROOT”].$_fis;
$_fisier1=’http://’.$_SERVER[„HTTP_HOST”].$_fis;
[/insert_php]
”
[insert_php]
$_fis=’/html/date/rcl_2017_04_articol.pdf’;
$_fisier=$_SERVER[„DOCUMENT_ROOT”].$_fis;
$_fisier1=’http://’.$_SERVER[„HTTP_HOST”].$_fis;
[/insert_php]
”
Din cuprins : „Consilierul…” nr. 4/(decembrie) 2017. La rubrica Lecturi în oglindă, Bogdan Rațiu oferă câteva modele de lectură experimentate de el însuși, în care pune în relație „corpusul” de texte canonice cu filmul, videoclipul, teatrul și banda desenată. Despre o prelungire a atelierelor de poezie de la Cluj și despre efectul asupra unor elevi din clasa a XII-a scrie Simona Stoica.
La rubrica Lecturi în cercuri, Nicoleta Carcea oferă un model de proiect experimentat cu elevii din cercul de lectură „Unde fugim de-acasă?” de la Școala Gimnazială nr. 7 din Botoșani. Rezultatul: calificarea printre finaliștii Lecturiadei și, mai ales, performanța de a scoate patru ani de-a rândul o revistă de lectură citită cu interes de toți elevii școlii.
Corina Dindelegan, interesată de mai mulți ani de activități transcurriculare, la rubrica Dus – Intors, pledează pentru activități de durată, cu implicarea unor elevi de vârste diferite, puși în situații diferite. Un studio de balet, clasa, un festival de teatru stradal sunt locuri bune unde, în jurul unui cuvânt –„Menuet” –, se pot întâlni dansul, literatura, filmul, muzica. Despre cărți bune de citit în cercuri sau recomandate de elevi se scrie nu numai în rubrica consacrată, „Bun de lectură”, ci în toată revista.
Un interviu al Marinelei Scripcariu și o prezentare a conferinței „Arhitecții educației”, organizate de Fundația „Noi orizonturi”, sunt în măsură să ne vindece de blazare și resemnare. Și într-un caz și în altul ideea este că, ne convine, nu ne convine, „noi suntem sistemul” și, în ultimă instanță, depinde de noi dacă ne facem sau nu bine treaba acolo unde lucrăm.
Ioana Nanu continuă seria interviurilor la rubrica 9 + 90 +. După Attila Bartis a venit rândul prietenului său, Filip Florian, pe care îl cunoașteți ca autor al „Zilelor regelui” și, împreuna cu fratele său, Matei, al „Băiuțeilor”.
Ivona Munteanu, intrată în învățământ din pasiune după zece ani de publicitate, profesoară la o școală din Budești în județul Călărași, descoperă câte sunt „de făcut, de început, de îndrăznit” pentru a-i apropia pe copii de cărți, în pofida a ceea ce spunem de prea multe ori că e imposibil.
Adina Rosetti, cunoscută de copii cu „Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul”ne dă pentru Extrase un fragment din „Vremea Vrăjitoarei Niciodată” iar un atelier experimentat de Alina Dinu și Mihaela Nicolae la Lecturiada de la Cluj vă poate oferi sugestii despre cum puteți să transformați o vizită la librărie, amenințată de rutină ca sarcina de servici, într-o activitate dinamică, cu deschidere nu numai spre cărți, ci și spre profilul de cititor al fiecăruia.
Pe www.anpro.ro/Consilierul de lectură găsiți: sumarul, argumentul și primele trei intervenții de la o masa rotundă despre literatură și valori. Vă vom anunța atunci când numărul devine disponibil.
Propuneri. „Consilierul…” nr. 1/(martie) 2018 este al doilea din seria (semi)tematică care are în centru rolul literaturii în formarea tinerilor și, de aici, necesitatea unei schimbări de perspectivă în ceea ce privește abordarea ei în școală. Pentru că (semi)tema rămâne aceeași, sunt valabile recomandările făcute pentru numărul trecut. În plus, pentru că ați aplicat deja noua programă pentru gimnaziu și ați folosit noile manuale cu varianta lor digitală la clasa a V-a cred că puteți să faceți o comparație cu ceea ce s-a făcut până acum. În ceea ce privește lectura, în genere (aici mă refer la toate disciplinele) programa și manualele vă ajută în a forma mai bine competențele de literație? În ceea ce privește literatura, abordarea tematică, selecția textelor din manuale precum și exercițiile propuse sunt mai în măsură să atragă elevii spre lectură, în genere, și spre o lectură formativă, în special?
Așteptăm pentru toate rubricile articole/recenzii/semnale (nu numai de la profesori, ci și de la părinți, bibliotecari, librari, actori, scriitori, organizații nonguvernamentale etc.) până în 15 februarie 2018 pe adresa: revistacercurilor@yahoo.com sau, dacă vă este mai la îndemână, pe monojescu@yahoo.com