Consilierul de Lectură Nr. 3 /2017
echo wp_get_attachment_url( get_post_thumbnail_id( $post->ID ), ‘single-post-thumbnail’ );[/insert_php]”]
[insert_php]
$_fis=’/html/date/rcl_2017_03_argument.pdf’;
$_fisier=$_SERVER[„DOCUMENT_ROOT”].$_fis;
$_fisier1=’http://’.$_SERVER[„HTTP_HOST”].$_fis;
[/insert_php]
”
[insert_php]
$_fis=’/html/date/rcl_2017_03_cuprins.pdf’;
$_fisier=$_SERVER[„DOCUMENT_ROOT”].$_fis;
$_fisier1=’http://’.$_SERVER[„HTTP_HOST”].$_fis;
[/insert_php]
”
[insert_php]
$_fis=’/html/date/rcl_2017_03_articol.pdf’;
$_fisier=$_SERVER[„DOCUMENT_ROOT”].$_fis;
$_fisier1=’http://’.$_SERVER[„HTTP_HOST”].$_fis;
[/insert_php]
”
[insert_php]
$_fis=’/html/date/rcl_2017_03_supliment.pdf’;
$_fisier=$_SERVER[„DOCUMENT_ROOT”].$_fis;
$_fisier1=’http://’.$_SERVER[„HTTP_HOST”].$_fis;
[/insert_php]
”
Din cuprins „Consilierul…” nr. 3/(octombrie) 2017. La rubrica Lecturi în oglindă, Liviu Papadima în „Transmedialităţi: aceeaşi/altă poveste” propune un răspuns la întrebarea pusă atât de frecvent de elevi: ce rost mai are să citesc cartea dacă am văzut filmul? Sau invers.
Două articole (Ana Maria Kovacs, Cristina Timu) descriu pregătirea unei deschideri de cerc și o primă întâlnire cu cerchiștii pe Runc, dealul din apropierea comunei, ca să scrie haiku-uri.
Despre experiența participării unei întregi clase la concursul „Drumuri și popasuri…” soldată cu editarea unei antologii lansate apoi sărbătorește într-o activitate elevi-părinți scrie Ramona Jitaru.
Două idei care se pot prelua și adapta cu ușurință de oricine – pretexte pentru o lectură aprofundată a unei cărți, în același timp, întoarcere în sine și deschidere spre celălalt (de fapt o punere firească în aplicare a mult vehiculatului concept de „lectură ca abilitate de viață”) – găsiți în articolul Mihaelei Nicolae, „Întreabă textul sau Leapşa cititorilor”. Articolul poate fi citit și ca aplicarea unei strategii de lectură (răspunsul cititorului) pe care am văzut că este structurat manualul de română clasa a V-a al Editurii Art.
La rubrica Consilieri găsiți articolul Dorinei Kudor , „Lectura – consilier pentru dezvoltarea personală”, cu o primă parte fundamentată teoretic pe lectura cărților lui A. Manguel; cu trimiteri la câteva experiențe făcute cu elevii la clasă (sunt indicate adresele de site dacă vreți să știți mai mult) – în partea a doua.
Dacă doriți să aflați care a fost cea mai bună carte citită în vacanța de vară de 20 de elevi, cu vârste de la 9 la 17 ani găsiți titlul ei în „Bun de lectură” la Elevii recomandă. S-ar putea să vă intereseze și formula de prezentare cărților.
La rubrica 9 + 90 + Ioana Nanu face un interviu cu unul dintre cei mai interesanți scriitori unguri ai momentului, Attila Bartis, Doina Ruști ne dă pentru Extrase un fragment dintr-o carte recentă, iar la File decupate găsiți descrierea unui atelier de scriere propus de Andrei Doboș, poet promițător din generația tânără. Atelierul a fost pus în practică la Lecturiada elevilor din septembrie.
Sunt semnalate evenimentele importante din această toamnă: premiul dat de liceeni pentru cartea anului 2016 la FILIT și, bineînțeles, întâlnirea de la Cluj, „Un loc în inimă” în cadrul Școlii solomonarilor.
Numărul acesta are și un supliment consistent.
Pe www.anpro.ro/Consilierul de lectură veți găsi: sumarul, argumentul și articolul lui Liviu Papadima.
Vă reamintim că puteți comanda revistele asociației apărute în acest an la:
http://www.editura-art.ro/info/carte/consilierul-de-lectura-nr-2-2017
http://www.editura-art.ro/info/carte/consilierul-de-lectura-nr-1-2017
http://www.editura-art.ro/info/carte/pespective-nr-1-2017
Vă vom anunța atunci când devine disponibil și acest număr.
Propuneri „Consilierul…” nr. 4/(decembrie) 2017. Numărul 3 al „Consilierului…” este primul din seria (semi)tematică, anunțată în primăvară când, în urma conferinței ANPRO din mai, am decis să continuăm discuțiile care au în centru rolul literaturii în formarea tinerilor și, de aici, necesitatea unei schimbări de perspectivă în ceea ce privește abordarea ei în școală. În același timp este nevoie și de soluții. Ne-am oprit aici asupra unor activități extrașcolare experimentate cu succes în cercuri, dar care pot fi transferate la orele de la clasă. Vă propunem deocamdată doar „În loc de anchetă. La ce e bună poezia?”.
Vom continua tema și în numărul din decembrie, urmărind însă mai atent activitățile din clasă, pe de o parte, precum și efectul pe care îl (mai) are literatura asupra unor persoane mature (dacă școala a avut un rol, ce fel de rol, dacă au găsit mai târziu ei înșiși soluții care să-i motiveze să citească în continuare literatură). Deci vă propunem să ne trimiteți în acest sens descrieri de experiențe în clasă în care nu ați urmărit „pas cu pas” algoritmul propus de programe/manuale și care s-au dovedit de succes (de ce?) pentru pentru rubricile Lecturi în clasă, Dus-întors, Idei, Consilieri.
Așteptăm recenzii ale unor cărți pe care le-ați recomanda pentru lectură tuturor elevilor tocmai pentru potențialul lor formativ, grupaje de recomandări de cărți făcute de elevi, însoțite de o analiză a intereselor lor, (mini)anchete făcute printre copii și adulți care să aibă ca obiect percepția asupra efectelor citirii literaturii. Același lucru și în privința unor studii de caz. Știm că nu este ușor să ieși din generalitățile atât de vehiculate în ultimii ani și în școală și în media. Cu toate acestea, cred că se poate să punem bazele unei discuții serioase, susținute cu argumente care vin din experiența de practicieni
Așteptăm materialele dvs. (nu numai de la profesori, ci și de la părinți, bibliotecari, librari, actori, scriitori, organizații nonguvernamentale etc.) până în 20 noiembrie pe adresa:
sau dacă vă este mai la îndemână: monojescu@yahoo.com