ANPRO - Asociaţia Profesorilor de Limba şi Literatura Română "Ioana Em. Petrescu"
Asociaţia Profesorilor de Limba şi Literatura Română "Ioana Em. Petrescu"

Despre autor

Articole asemănătoare

Un comentariu

 1. 1

  Georgeta Grivei

  Un mărțișor al copilăriei mele – O istorie trăită
  Deși îmi place mult să citesc, de data aceasta nu voi scrie recenzii de carte, le-am scris deja în caietul de lecturi după care doamna a făcut un filmuleț. M-am gândit că ar fi interesant să vă povestesc despre istoria copilăriei mele de până acum. Este tot o istorie de…viață. Fiecare zi din copilăria mea am avut parte de câte o aventură. Fie că erau bune, fie rele, fie mari, fie mici, aceste aventuri mi-au creat copilăria. La pachet cu ele au venit când fericirea, când tristețea, când entuziasmul, când alte emoții pe care le-am trăit intens.
  Aventurile au început, mai exact, atunci când m-am mutat în Italia cu familia. În Italia mi-am petrecut cea mai mare parte din copilărie. Acolo am avut primii mei prieteni, acolo am început școala primară într-o altă limbă, dar neuitând limba maternă pe care o vorbeam zilnic acasă cu părinții. Acolo am avut primele mele animale, pisici și țestoase, mai exact, pe care le-am îndrăgit și au fost prietenii mei de companie la bine și la greu…
  Când Toamna răsărea și Vara apunea, apăreau castanele. Iubeam când mergeam cu mama în pădure să culegem castane. Îmi plăcea să privesc castanii sprijiniți de viață, cu fructele mari și maronii, care parcă nu semănau cu castanii de la noi, dar nici cu cei descriși de Ionel Teodoreanu în ,,Basmul Toamnei” , ,,nătângi” și ,,rușinoși” de povara lor. De câte ori citesc această lectură îmi aduc aminte de castanii din Italia. Sunt frânturi de viață care nu se uită.
  După o înșiruire de mai mulți ani, familia mea s-a mutat din nou în România, mai precis în București, pe 18 octombrie 2015. Acolo am frecventat primul semestru din clasa a treia. Apoi, m-am mutat înapoi în județul meu natal, Gorj, în orașul Rovinari, unde am terminat clasa a treia și a patra.
  Un an mai târziu, în clasa a V-a, m-am mutat la Târgu-Jiu, dorind să fiu la o școală din municipiu, dar nu am putut sta mult timp în gazdă, așa că am început să fac naveta din nou de la Rovinari. Dar, chiar dacă am avut parte de aceste plimbări zilnice, aventura mea cu cartea a fost martora celor mai frumoase momente: întâlnirea cu scriitorii Adina Popescu, Florin Bican, Ioana Nicolae, Matei Sâmihăian, Laura Grunberg și alții la expozițiile de carte de la Bookfest sau de la Gaudeamus de anul trecut de la București. Nu pot să uit nici întâlnirea de la Târgu-Jiu cu cei trei scriitori care ne-au citit din lecturile lor: Adina Popescu -,,O Istorie secretă a Țării Vampirilor”, Florin Bican – ,,Și v-am spus povestea așa” care ne-au învățat cum se scrie o poveste, sau Matei Sâmihăian care ne-a descris drumul cărții, de la scriitor la tipografie, apoi la librărie și bibliotecă, de unde pornește spre noi, cititorii.
  Am vizitat multe țări în scurta perioadă a copilăriei mele de până acum, printre care amintesc: Bulgaria, Republica Moldova, Italia și Grecia, din care am amintiri plăcute, dar nicăieri nu mi se pare mai plăcut decât aici, acasă, în țara mea, la școala mea, aproape de colegii mei. Sper ca șederea mea aici să fie definitivă.
  Acum sunt în clasa a șasea și am lucrat cu colegii mei la mărțișoare-cărțișoare. Eu am făcut o carte despre regina Elisabeta a Angliei, mi place să descopăr istoria altor țări, dar Elena, colega mea, a realizat un mărțișor mult mat mare, o carte de lecturi cu mai multe mărțișoare.
  Istoria vieții mele continuă… Sunt convinsă că o să am parte de aventuri mult mai palpitante și mai frumoase aici, la mine în țară,unde mă simt acasă, alături de noii mei colegi. (Alexandra C., clasa a VI-a)

Lasă un comentariu