Lecturiada elevilor 2020. ISTORIA UNUI POSIBIL VIITOR 'ÎNCĂ UN PAS'
[insert_php]
$_fis=’/html/date/2020_Le_invitatie.pdf’;
$_fisier=$_SERVER[„DOCUMENT_ROOT”].$_fis;
$_fisier1=’http://’.$_SERVER[„HTTP_HOST”].$_fis;
[/insert_php]
”
[insert_php]
$_fis=’/html/date/2020_Le_regulament.pdf’;
$_fisier=$_SERVER[„DOCUMENT_ROOT”].$_fis;
$_fisier1=’http://’.$_SERVER[„HTTP_HOST”].$_fis;
[/insert_php]
”
[insert_php]
$_fis=’/html/date/2020_Le_premii.pdf’;
$_fisier=$_SERVER[„DOCUMENT_ROOT”].$_fis;
$_fisier1=’http://’.$_SERVER[„HTTP_HOST”].$_fis;
[/insert_php]
”
Lecturiadele elevilor, ajunse la ediția a XI-a, sunt concursuri tematice online și „față în față”, cu o etapă locală și una națională, organizate anual în cadrul Programului „Cercuri de lectură” de ANPRO (Asociaţia Profesorilor de Limba şi Literatura română „Ioana Em. Petrescu”) în parteneriat cu şcoli şi instituţii culturale din întreaga țară.
Anul trecut am deschis o nouă serie tematică a lecturiadelor pusă sub semnul „istoriei unui posibil viitor”. Am început cu momentul prezent. „D-apoi cum să fie dacă este.” a fost subtitlul Lecturiadei 2019. Ideea de la care am pornit era că nu putem face previziuni asupra viitorului, dacă nu încercăm să răspundem la întrebarea „Cine sunem noi, cei care trăim în acest moment?” Nu așteptam, desigur, răspunsuri filosofice sau definitive. Vă propuneam însă un exercițiu de reflecție, punând față în față nativii digitali și imigranții digitali, copiii și adolescenții, pe de o parte, părinții și bunicii, pe de altă parte, și, nu în ultimă instanță, elevii și profesorii lor
Dar nu putem să rămânem numai la primul pas. Anul acesta vă propunem să facem „Încă un pas” spre un posibil viitor. Dacă anul trecut am tatonat multiplele posibilități de învățare și socializare oferite de instrumentele tehnologice și am reflectat asupra posibilității de a le folosi fără să ne pierdem identitatea, anul acesta ne vom restrânge la mai puține direcții, dar vom încerca să câștigăm în aprofundarea lor. În acest sens vă propunem temele secțiunilor, de fiecare dată cu deschideri culturale și creative, deschideri spre ceilalți și spre noi înșineI.
II. FORME/SECŢIUNI/PARTICIPANŢI, CALENDAR
DIGI (EVENIMENTE) februarie-iunie
secțiune deschisă tuturor grupurilor de elevi (școli, clase) de la 7 la 18 ani.
Pe parcursul anului vor fi promovate pe pagina de facebook a Lecturiadei diverse evenimente legate de carte și lectură: Mărțișoare/Cărțișoare, Ziua poeziei, Ziua lecturii, Cititori de șapte stele etc. În cazul în care li se dă mai mare amploare și sunt organizate sub formă de proiecte, elevii și „consilierii” lor de lectură își pot înscrie (digi)proiectele în concurs.
Condiții: 1. Concurenții își vor pregăti din timp proiectul utilizând, în realizarea lui, cel puțin un mijloc media. 2. Pentru concurs se va trimite o prezentare a digiproiectului care va va conține titlul, scopul, obiectivele, promovarea, etapele, descrierea activității principale, feedback-urile, evaluarea etc. Textul se va încadra în cel mult 1000 de cuvinte (circa două pagini la un rând) și, va conține obligatoriu și link-ul la care se poate viziona produsul media.
Termen pentru înscriere la faza natională: 30 aprilie 2020
(DIGI)SCRIERE (februarie – mai 2019): genZ@POVESTIRI_DINTR-UN_RUCSAC
secțiune deschisă tuturor elevilor cu vârsta cuprinsă între 7-18 ani
Condiții: 1. Povestirea (poate să fie și povestire grafică sau bandă desenată) trebuie să fie inspirată din realitățile generației lor ●; textul se va încadra în cel mult 1000 de cuvinte (circa două pagini, la un rând). 2. Concurentul va însoți textul cu o scurtă prezentare (150 de cuvinte) în care va răspunde cât mai convingător la intrebările următoare: cum se percepe ca reprezentant al generației Z? Care crede că e partea cea mai interesantă a povestirii lui și de ce? Obligatoriu va transpune prezentarea într-un limbaj digital (animatie, vlog, trailer, Podcast, scheci) postând link-ul unde se poate viziona.
3. Vor beneficia de o bonificatie concurenții care își vor ilustra povestirea.
Termen pentru înscriere la etapa națională: 31 mai 2020.
(DIGI)PORTOFOLII: (februarie – iulie 2020): blog tematic: Nemaipomenitele călătorii cu BLOGOBALAURII ale UCENICILOR solomonari prin lumile CĂRȚILOR și dincolo de ele secțiune deschisă elevilor de la toate ciclurile școlare care activează în cercuri/cluburi/ateliere etc.
Condiții 1. a. Conceperea unui blog tematic al cercului; ● întreținerea și ● utilizarea lui în scopul promovării lecturii/literației (text literar/nonliterat/multimodal/lectura imaginii/lectura spectacolului/lectura filmului/în spațiu virtual) în propria școală sau pentru alte grupuri de elevi b. Blogul va avea trei pagini obligatorii: Jurnal de bord, recenzii și evenimente culturale; c. în rest, autorii sunt liberi să aleagă,culoarea, grafica, numele blogului, logo-ul, numele și conținutul paginilor, dar în total nu mai mult de șase; c. Utilizarea a cel puțin trei produse media mai complexe – o animație, un filmuleț, un Booktrailer, Poster digital, Podcast etc.). 2. Concurenții vor însoți link-ul blogului de o prezentare de cel mult 500 de cuvinte (circa o pagina) care va conține istoria proiectului de la nașterea ideii, până la aplicare, feedback și evaluare, posibilități de continuare). 3. Pe formular la secțiunea corespunzătoare vor încărca link-ul blogului.
Termen de înscriere: 31 iulie
PREMII
1. Se vor oferi a. 4 premii la concursul de (digi)evenimente; b. 15 premii la concursul de (digi)scriere; c. 10 premii la concursul de (digi)portofolii. Elevii (câte unul pentru concursurile de digievenimente și digiscriere, câte doi în cazul digiportofoliilor) care se disting la cele trei probe împreună cu consilierii lor de lectură sunt invitați să participe la Cluj între 1-5 septembrie 2020 la Școala solomonarilor lui Solomon Marcus (schimb de experiență, abordarea temei mari a concursului dintr-o altă perspectivă, ateliere de jurnalism media, ateliere de gameing și book trailere etc.).
Pentru întrebări şi informaţii suplimentare puteți accesa Contact pe platforma concursului Lecturiada 2020 care va deveni funcțională începând cu 15 februarie 2020.
Pentru a fi la curent cu informațiile, înscrieti-vă în grupul https://www.facebook.com/groups/1990804990946055/