Ancheta „Consilierul de lectură” nr. 3/octombrie 2018
În ultimele zile se poartă discuții foarte aprinse printre profesorii de română provocate de pierderea statutului de olimpiadă independentă a OLAV-ului (Olimpiada Lectura ca Abilitate de Viață) și transformarea ei ca o secțiune a Olimpiadei de Limba și Literatura Română). Întrebare: „Care sunt argumentele dvs. în favoarea păstrării independenței OLAV-ului? Faceți propuneri care ar putea să definească mai précis profilul.”
Așteptăm răspunsurile dvs. pe adresa revistacercurilor@yahoo.com până în data de 5 octombrie 2018.
Atașez o scurtă descriere a OLAV-ului, precum și extrase din proiectul pentru noul regulament.
Prima ediție a concursului „Lectura ca abilitate de viață” s-a desfășurat în anul școlar 2012- 2013, mai exact între 6-8 iunie 2013, la Bistrița, iar susccesul de care s-a bucurat a permis transformarea sa în olimpiadă, începând cu anul școlar următor. Scopul acestui concurs a fost de a valorifica experiența de lectură a elevului din învăţământul preuniversitar și se organiza în temeiul programei pentru cursul opțional „Lectura și abilitățile de viață”, avizat prin OMECTS nr. 3961/3.05.2012 și al Cadrului european de referinţă LiFT-2, privind studiul literaturii în învăţământul secundar, elaborat în proiectul Comenius LiFT-2- http://www.literaryframework.eu. în care Universitatea București a fost partener.
S-a dorit să fie și a fost o competiție care viza decodarea a trei tipuri de texte (ficționale, nonficționale (continue și discontinue) și multimodale și producerea de texte care presupuneau transferul informației sau susținerea unei opinii. Proba orală avea ca punct de plecare lectura unei cărți anunțate de organizatori și un monolog sau o dezbatere pornind de la mesajul transmis de aceasta. Spectaculoasă și inedită a fost mereu dezbaterea de la nivelurile 3 și 4, în care doi candidați, unul având rolul de afirmator, altul de negator, plecau de la o moțiune și-și construiau argumentația.
La Consfătuirea națională a inspectorilor pentru disciplina limba și literatura română, s-a anunțat că OLAV nu va mai fi olimpiadă independentă, ci o secțiune a Olimpiadei pentru limba și literatura română iar elevii vor decide la ce secțiune vor participa. Mai mult structura probelor scrise, în special la liceu, s-a modificat radical, în timp ce proba orală nu mai presupune lectura unei cărți. Citez din cele două proiecte de Regulament specifice:
„SECȚIUNEA B
Proba scrisă cuprinde 3 subiecte:
Primul subiect vizează capacitatea de înţelegere şi interpretare a unui text ficţional, fiind alcătuit din:
Subpunctul A: patru itemi obiectivi, de tip alegere multiplă;
Subpunctul B: un item obiectiv, de tip ordonare;
Subpunctul C: un item semiobiectiv, de tip intrebare structurată;
Subpunctul D: un item subiectiv.
Al doilea subiect vizează capacitatea de înţelegere a unui text nonficţional, fiind alcătuit din:
Subpunctul A: un item semiobiectiv, de tip intrebare structurată;
Subpunctul B: un item subiectiv.
Al treilea subiect vizează capacitatea de înţelegere şi interpretare a unui text multimodal, alcătuit din patru itemi semiobiectivi.
Proba orală
(1) Pentru această probă concurenţii vor apela atât la conţinuturile specifice disciplinelor limba şi literatura română și literatura universală, cât şi la cultura lor generală, la experienţa şi la competenţa lor de lectură.
(2)Subiectele vor avea în vedere:
Ø exprimarea nuanţată și justificată a unui punct de vedere/a unei opinii;
Ø susţinerea unui monolog/dialog pornind de la un aspect privitor la universul tematic specific vârstei.” (clasele V-VIII)
„SECȚIUNEA B
Proba scrisă
Ø Proba scrisă cuprinde 3 itemi, după cum urmează:
primul item de tip semi-obiectiv vizează capacitatea de înţelegere şi interpretare a unui text ficţional având ca suport un fragment dintr-o operă literară – pentru etapa județeană și un suport audio-video (ecranizare cinematografică/transpunere teatrală a unei opere literare) – pentru etapa națională ;
al doilea item de tip subiectiv vizează capacitatea de identificare a elementelor specifice competențelor sociale/abilităților de viață din textul/ suportul audio-video utilizat pentru primul subiect;
al treilea item subiectiv de tip eseu, vizează competența de redactare a diferitelortexte și cea culturală.
Ø Lucrarea scrisă nu va avea titlu sau motto. Utilizarea acestora va atrage după sine descalificarea concurentului.
Proba orală
Ø Proba orală constă în înţelegerea unui text nonficţional/multimodal/funcțional, din perspectiva abilităților de viață.
Evaluarea la proba orală va avea în vedere atât competenţele de lectură și de comunicare orală dobândite prin studierea disciplinei limba şi literatura română, cât și achizițiile culturale formale și nonformale ale elevilor participanți la olimpiadă.
Pentru pregătirea răspunsului la această probă, elevii vor extrage un bilet de concurs și își vor elabora răspunsul, în timpul prevăzut de prezentul regulament, într-o sală special destinată pregătirii răspunsurilor concurenților, sub supravegherea a două cadre didactice din comisia deorganizare, având altă specializare decât limba și literatura română.” (liceu)