Sună poate banal și cam vetust. Sau poate e un efect stilistic deliberat, determinat de nostalgie, pe de o parte, și de speranță, pe de alta.
Ne permitem să permit să preluăm de la Radu Vancu, cunoscut scriitor, profesor la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și activist civic, o definiție care aparține mereu actualului sociolog Max Weber (de la a cărui moarte s-au împlinit 100 de ani în 2020): „O națiune este o comunitate de memorie și de sentiment”. Cred că se potrivește și grupului nostru de profesioniști entuziaști.
În aprilie 2021, ANPRO va împlini 20 de ani. Pare mult, și la nivelul vieților noastre, chiar este. Dar la scară istorică, e o secundă. Să nu uităm că o sumedenie de asociații profesionale din învățământ au dispărut sau și-au suspendat activitatea. ANPRO e vizibilă și activă. La aniversară, la mai mare!
Am recitit statutul (datat 5 aprilie 2001) și aproape totul (în ceea ce privește scopul și obiectivele ei) a fost și rămâne de actualitate.
În iunie 2020 au fost 20 de ani de la primul simpozion de didactică, ținut la Cluj, când încă ANPRO nu exista. Ar fi trebuit să marcăm, cu un simpozion de bilanț, care stă pregătit, ediția a XX-a.
Cum cele două momente aniversare nu pot avea loc în viitoarele luni, ne-am gândit că ar fi bine să revedem ce ne-am propus cu 20 de ani în urmă, să reînnoim contractul nostru de prietenie, să încercăm un nou start al activităților noastre, să ne împrospătăm resursele și legăturile, pe care atomizarea în care viețuim profesoral, profesional și social, nu ne-o permite, deocamdată, să le trăim pe viu.
Astfel, Anica Revnic (membru fondator, Cluj), Cristina Chiprian (membru CD, Iași) , Achim și Carmen Stoian (membri cu vechi state, Sibiu) și Luminița Medeșan (Cluj, membru fondator) au gândit, ca o completare a Statutului (deja binecunoscut comunității profesorilor de limba și literatura română din țară și din Republica Moldova), un Regulament intern care să clarifice, din perspectiva momentului actual, cum ne mai raportăm la ANPRO. Nu e vorba despre niște reglementări severe, de canoane sau de restrângeri ale drepturilor, ci de un cadru mai clar de acțiune. ANPRO a fost și sperăm să rămână, un spațiu de reflecție asupra profesiei noastre din toate punctele de vedere și în toate componentele ei. În ultimii ani au fost multe schimbări la nivelul conținuturilor, programelor, formatelor examenelor, iar didactica a trecut prin modificări de paradigmă, unele formalizate (vezi programele de gimnaziu), altele implicite (vezi apariția manualelor digitale). De dată foarte recentă este trecerea totală sau parțială la schimbarea mediului de transmitere și de comunicare în educație, pe scurt, școala online. Toate, provocări. Să nu uităm că totdeauna stă lă pândă pericolul să dăm temeinicia pe eficiență. Efectele pot fi grave.
Ne-am propus, așadar, cum s-a convenit la adunarea generală ANPRO din 16-17 noiembrie 2019, să facem un recensământ al membrilor noștri printr-o nouă Fișă de înscriere/reînscriere.
E nevoie categorică de completarea Fișei de înscriere/reînscriere, deoarece, conform Legii 129/2019 , fiecare ONG trebuie să depună la Ministerul Justiției, la începutul fiecărui an (15 ianuarie), o Declarație privind beneficiarii/membrii reali ai organizației, declarație care presupune anexarea unei liste cu toate datele cuprinse în Fișă. Procedura prevăzută de Legea 129/2019 este introdusă în vederea prevenirii spălării banilor. Nedepunerea ei duce la amenzi cuprinse între 200 și 5000 lei, iar, la a treia abatere, la desființarea ONG-ului.
Prin urmare, vă rugăm completați Fișa de înscriere/reînscriere și trimiteți-o până cel târziu la data de 31 dec. 2020.
Vă dorim un an cât mai normal, cu sănătate și împliniri.
Ca întotdeauna, vă reamintim faptul că ANPRO este despre prietenie și încredere.
Luminița Medeșan și Anica Revnic, membre ale Consiliului Director ANPRO