Vă trimitem draftul Raportului narativ ANPRO pentru perioada decembrie 2016 – decembrie 2017. În varianta de față am integrat observațiile și propunerile pe care le-am primit în ultimele două săptămâni pe listele de discuții. Au fost destul de puține și foarte generale.
Reiau motivele care ne determină să insistăm să-l citiți, în afara faptului că Raportul narativ este documentul care se supune obligatoriu votului în Adunarea generală:
1. Asociația are circa 500 de membri în toată țara și nu avem suficiente informații din teritoriu pentru o evaluare a activității asociației care să ne permită să trasăm direcțiile de acțiune în viitor.
2. Raportul narativ anual este unul dintre documentele care atestă eligibilitatea proiectelor pentru o susținere financiară nerambursabilă. Termenul pentru depunerea proiectului la Primăria Cluj pentru susținerea simpozionului este 8 februarie.
Facem câteva specificări în legătură cu modul în care ați putea citi materialul. Partea introductivă, pe care o reluăm anual, intră in structura tip a unor astfel de documente. Capitolele următoare vizează domeniile principale ale activității asociației în conformitate cu statutul: I. Dezvoltare profesională: activitate științifică și didactică, publicații; dezbateri/anchete; II. Proiecte; III. Formări; IV. Politici educaționale; V. Alte activități; VI. Dezvoltare organizațională; VII. Parteneriate și colaborări; VIII. Resurse financiare; IX. Comunicare;. Completăm cu Propuneri pentru anul 2018. Capitolele conțin informații completate cu scurte explicații și solicitări de propuneri.
Draftul raportului narativ va fi publicat pe site la Info. Aveți posibilitatea ca până în 21 ianuarie 2018 să faceți observațiile și propunerile direct la Comentarii, având totodată acces la părerile celorlalți. Sperăm astfel să izbutim ca în cele din urmă să realizăm o comunicare eficientă.
Informare asupra activităȚii desfăȘurate de AsociaȚia Profesorilor de Limba și Literatura Româna „Ioana Em. Petrescu” (ANPRO)
decembrie 2016 – decembrie 2017
Str. Titu Maiorescu, nr. 5, Cluj, 400075
Numarul de cont: RO87BRDE130SV08210281300, BRD Cluj
Cod fiscal/(CNP-persoana fizica): CUI 13855213
Tel./fax 0264-443047
e-mail: office@anpro.ro
-
ANPRO a fost înfiinţată în aprilie 2001 ca urmare a iniţiativei unui grup de profesori de română din mai multe judeţe ale ţării care s-au întâlnit la un colocviu în anul 2000, la Cluj. Înfiinţarea asociaţiei s-a născut din nevoia creării unei reţele de profesori prin care să se faciliteze schimbul de idei şi experienţe profesionale. Asociaţia poartă numele Ioanei Em. Petrescu, profesor de literatură, renumit eminescolog (de la Facultatea de Litere, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj).
-
Activitatea asociaţiei se desfăşoară la nivel naţional şi local şi este condusă de Adunarea generală din rândul căreia se alege consiliul director şi comisia de cenzori. La nivelul judeţelor activitatea este coordonată de un reprezentant asupra căruia se convine la nivel local.
-
Adunarea generală se întruneşte anual în luna noiembrie când se prezintă raportul asupra activităţii desfăşurate în anul anterior, balanţa financiară şi se propune proiectul de activitate pentru anul următor. La adunarea generală se participă direct sau prin reprezentare (fiecare participant poate reprezenta până la 10 membri din zona respectivă).
-
Comunicarea între membrii asociaţiei în timpul anului se realizează prin listele de discuţii și paginile de facebook, dintre care unele au caracter general, iar altele sunt legate de derularea diferitelor proiecte, şi prin site-ul www.anpro.ro Din luna mai 2018 am deschis și o pafină de facebook a asociației
-
Documentele oficiale anuale sunt postate pe listele de discuţii cu aproximativ două săptămâni înainte de întrunirea adunării generale. Structura lor cuprinde componentele: dezvoltare profesională; b. dezvoltarea organizaţională; c. ofertare de servicii şi atragere de fonduri: d. legătura cu instituţii, organizaţii şi asociaţii de profil; e. comunicare şi promovarea imaginii.
Din Statutul ANPRO, www.anpro.ro
Misiunea ANPRO
Promovarea şi susţinerea activităţii didactice în cadrul disciplinei în şcolile din România în vederea ridicării prestaţiei profesionale, a formării continue a profesorilor de limba şi literatura română, a asigurării unui cadru organizat pentru realizarea unui schimb de experienţă eficient, modern şi racordat la cerinţele societăţii moderne.
Viziunea ANPRO
Asociaţia îşi propune să-şi dezvolte o structură organizaţională coerentă, în măsură să îi susţină misiunea.
Valorile ANPRO
Asociaţia este o organizaţie profesională, non-guvernamentală şi non-profit, care urmăreşte sa susţină interesele profesionale ale cadrelor didactice.
Valorile promovate sunt:
A. Profesionalism în cariera didactică.
În acest scop îşi propune:
-
diseminarea celor mai bune practici de predare a limbii şi literaturii române;
-
asigurarea accesului la informaţia recentă legată de predarea disciplinei;
-
cercetarea în domeniul didacticii disciplinei;
-
îmbunătăţirea comunicării inter- şi intra- disciplinare;
-
derularea de proiecte în colaborare cu toţi factorii implicaţi în educaţie (fundaţii, universităţi, inspectorate, case ale corpului didactic, Înstitutul de Ştiinţe ale Educaţiei, MEC, alte asociaţii profesionale și fundații);
-
oferirea unui cadru organizat de exprimare;
B. Dezvoltarea personală pentru un individ pregătit pentru o societate a cunoaşterii.
Obiective
-
Promovarea şi susţinerea activităţii didactice în cadrul disciplinei în şcolile din România în vederea ridicării prestaţiei didactice, a formării continue a profesorilor de limba şi literatura română, a asigurării unui cadru organizat pentru realizarea unui schimb de experienţă eficient, modern şi racordat la cerinţele societăţii româneşti;
-
Îmbunătăţirea pregătirii profesionale, întărirea convingerilor profesorilor de limba şi literatura română că aparţin unei profesii respectate, sublinierea responsabilităţii acestora cu privire la predarea unei discipline fundamentale;
-
Oferirea unui cadru organizat pentru realizarea schimbului de experienţă şi de idei privind didactica şi pregătirea de specialitate;
-
Susţinerea activităţilor de formare continuă a profesorilor de limba şi literatura română;
-
Colaborarea cu toţi partenerii implicaţi în pregătirea profesorilor (fundaţii, universităţi, inspectorate, case ale corpului didactic, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, Ministerul Educaţiei, alte asociaţii profesionale);
-
Îmbunătăţirea comunicării inter- şi intra- disciplinare;
-
Organizarea de activităţi cu caracter profesional: schimburi de experienţă, ateliere, conferinţe, simpozioane, prezentări de carte în scopul cunoaşterii ultimelor cercetări în domeniu, precum şi a cunoaşterii progreselor înregistrate de membrii asociaţiei în munca lor
Consiliul Director: Alina Pamfil (preşedintă), Monica Onojescu (vicepreşedintă), Anica Revnic (reponsabil financiar), Corina Dindelegan (secretar), Luminiţa Medeşan (relaţii cu publicul), Ana Boariu, Emilia Borza, Eleonora Bulboacă, Cristina Chiprian, Georgiana Epureanu, Monica Halaszi, Gabriela Medan, Cristina Popescu, Marilena Şerban (membri); Comisia de cenzori: Horia Corcheş, Florentina Leucuţia, Lidia Mârzac.
I. Dezvoltare profesională
1. Activitate ȘtiinȚifică
Simpozionul Literatura și valorile, Ediția a XVII-a, 5-7 mai, Cluj
Organizare: Luminița Medeșan, Monica Onojescu, Anica Revnic
Responsabilă cu editarea volumului: Monica Onojescu
Au participat cu lucrări, ateliere și postere peste 100 de profesori din învățământul preuniversitar și universitar din țară și Republica Moldova. Au fost invitați studenți și masteranzii de la facultățile de litere din București și Cluj.
Ca în ceilalți ani avem dificultăți în adunarea lucrărilor pentru cartea simpozionului. Cartea simpozionului urmează să fie lansată în mai. Până în momentul de față am primit 42 de lucrări. Îi rugăm ca acei care încă nu le-au trimis, fie să le trimită pe adresa monojescu@yahoo.com până în 15 ianuarie 2018, fie să trimită un mesaj pe aceeași adresă prin care să specifice că renunță la publicare. Așteptăm lucrări de la următorii: Alina Pamfil, Luminița Medeșan, Ioana Tămăian, Cristina Popescu, Georgiana Epureanu, Corina Dindelegan, Monica Columban, Andreea Goldiș, Liviu Papadima, Cristian Fartusnic, Ion Bogdan Lefter, Miruna Runcan, Tereza Deji, Tatiana Gheorghe, Alina Petri, Matei Sâmihăian, Eva Monica Szekely, Claudia Șerban, Titiana Zlătior.
2. Publicatii
Perspective, revistă semestrială
Redacţia: Alina Pamfil (director), Ioana Tămăian (redactor-şef), Georgiana Epureanu, Monica Halaszi, Luminiţa Medeşan, Mirela Mureşan, (redactori).
Informaţii suplimentare: www.anpro.ro/pagina Revista
Pagina de facebook: Georgiana Epureanu
Numărul 1 cu tema Teoria și critica literară. Abordări didactice a fost lansat la simpozionul din mai, numărul 2 cu tema Tipuri de texte a fost trimis la tipar în luna decembrie.
Puteți comanda primul număr pe http://www.editura-art.ro/info/carte/pespective-nr-1-2017
Așteptăm un feedback și propuneri de teme și articole pentru numerele viitoare.
Consilierul de lectură, revistă trimestrială
Redacţia: Monica Onojescu (redactor-şef), Corina Dindelegan, Ioana Nanu, Mihaela Nicolae, Alina Petri, Marinela Scripcaru, Marilena Şerban (redactori)
Informaţii suplimentare: www.anpro.ro/ paginaConsilierul de lectură
Pagina de facebook: răspunde Alina Petri
Numărul 3 are un supliment de 28 de pagini pentru elevi și profesori, Școala solomonarilor/Un loc în inimă. Poate fi citit de profesori și ca un manual de scriere creativă de poezie. Numărul 4 a fost trimis la tipar; urmează să apară în ianuarie 2018. Începând cu nr. 3, revista dezvoltă la nivel (semi)tematic, tema ediției a XVII-a a simpozionului, Literatura și valorile. primele numere se pot comanda la adresele:
http://www.editura-art.ro/info/carte/consilierul-de-lectura-nr-1-2017
http://www.editura-art.ro/info/carte/consilierul-de-lectura-nr-2-2017
http://www.editura-art.ro/info/carte/consilierul-de-lectura-nr-3-2017
Așteptăm feedback și propuneri de teme și articole pentru numerele din 2018.În altă ordine de idei: de când Editura Arthur și-a asumat distribuția revistelor, practic nu mai avem niciun control asupra numărului de persoane interesate de reviste. Este un avantaj că se pot comanda, dar știm și că profesorii sunt o categorie destul de conservatoare atunci când e vorba să facă o comandă online. Pentru că suntem o asociație nonguvernamentală, nu putem aștepta.. nici ajutorul sistemului pentru a le promova. De aceea așteptăm cu interes orice propunere din partea dvs.
3. Lecturi specifice. Suporturi Și hermeneutici, Lucrările simpozionului 2016
Editor: Monica Onojescu
Responsabilă cu distribuția: Luminița Medeșan
Am primit cartea de la editură după simpozionul din mai. Aceasta se datorează întârzierii cu care am primit lucrările pentru publicare. Cartea a putut fi trimisă la tipar doar în a doua parte a lunii aprilie. O parte din exemplare s-a distribuit autorilor, altele urmează să se distribuie la simpozionul din acest an.
4. PoveȘtile ucenicilor solomonari. Drumuri Și Popasuri prin Locuri Legendare
volum online cu ISBN. Cuprinde primele 50 de texte selectate la concursul de scriere creativă cu același nume din cadrul Lecturiadei 2017.
Responsabila cu editarea, tehnoredactarea și postarea: Monica Onojescu
Puteți citi și descărca volumul de pe http://www.anpro.ro/html/date/2017_Le_Drumuri_si_popasuri.pdf
Vă recomandăm să folosiți volumul ca material auxiliar pentru orele de clasă.
5. Miscellanea
revistă online, postată pe http://www.anpro.ro/categorie/miscellanea/ începând cu ianuarie 2017
rubrici: De (re)citit; Dialoguri, Audio/video, Fototeca
scopul: a. de a readuce în memoria membrilor asociației articole publicate de-a lungul anilor în cele două reviste sau în cărțile simpozionului, dar care își păstrează actualitatea; b. de a oferi puncte de plecare pentru temele noi puse în discuție de reviste; c. de a relua unele articole publicate de membrii asociației în alte reviste („Dilema”, „Observator cultural” „Cultura”); d. de a publica articole interesante, dar care, din pricina spațiului, nu pot intra în edițiile tipărite; e. De a iniția dezbateri pe teme controversate.
Responsabilă: Monica Onojescu
Din punctul meu de vedere ar putea fi făcută mai bună dacă: a. am izbuti să provocăm dezbateri reale, cu intervenții din partea cititorilor (există spațiu la comentarii). Așteptăm propuneri pentru a găsi o formulă mai vie, de un real interes pentru dvs.
6. Anchete/dezbateri
Pun în discuţie publică probleme actuale de interes general.
Programele noi de gimnaziu: reacții la cald
Au participat in afara profesorilor de română experți și membri în grupurile de lucru pentru noua programă (Alina Pamfil, Ioana Tămăian, Liviu Papadima). Ancheta este publicată în nr. 2/2017. Perspective
Literatura astăzi. Valoare și moduri de lectură cu participarea profesorilor de la facultățile de litere din București și Cluj. Primele trei intervenții sunt publicate în nr. 4 din „Consilierul de lectură”.
Vom continua cu publicarea dezbaterii în nr. 1/2018 al „Consilierului…”
II. Proiecte
1. Topul cărȚilor. Un mărTiȘor pentru Fiecare
Topul a ajuns la a patra ediție. În ultimii doi ani au participat și profesori. Unele propuneri au fost postate direct pe
http://www.anpro.ro/categorie/evenimente/martisoare-cartisoare/ altele au fost trimise pe adresa revistacercurilor@yahoo.com O parte dintre ele au fost preluate pentru rubrica „Bun de lectură” din „Consilier…”
În anumite cazuri, topul a fost transformat într-o activitate tip proiect a întregii școli, ceea ce ne-a determinat să invităm pe autorii celor mai bune trei proiecte (cerchist + coordonator) la etapa finaliștilor de la Lecturiada 2017.In 2018 am introdus în cadrul Lecturiadei o secțiune separată de proiecte, Istorie în cărți. În vederea întocmirii unor liste personale puteți consulta impreună cu elevii, credem, cu folos, propunerile copiilor si ale colegilor dvs.
2. Lecturiada elevilor, concurs naţional CAEN
noiembrie 2016-noiembrie 2017
A. Faza locală: a. februarie-martie, 2017, concurs de scriere creativă, deschis tuturor elevilor Drumuri și popasuri prin locuri legendare; b. concurs de portofolii: Locurile noastre de toate zilelel
Evaluarea textelor și portofoliilor a fost făcută de membrii redacției „Consilierul de lectură”.
B. Faza naţională – 1-5 septembrie 2017, Școala Solomonarilor/Un loc în inimă
Parteneriate cu: Biblioteca Județeană Octavian Goga, Muzeul etnografic, Studiourile de Balet „Simona Noja”, FSAPC, Departamentul de jurnalism
Ateliere de poezie. Simona Popescu, Cristina Chiprian, Olga Ștefan, Andrei Doboș. Rebeca Török
Ateliere de jurnalism și fotografie: Mihaela Mureșan, Ovidiu Duță, Paul Boca
Ateliere de dans: Corina Dindelegan, Codruța Oancea
Organizare: Monica Onojescu, Luminița Medeșan, Anica Revnic, Titiana Zlătior
Redactarea și tehnoredactarea suplimentului: Monica Onojescu
Găsiți materialele pe http://www.anpro.ro/2017/08/lecturiada-elevilor-2017-un-loc-pentru-fiecare/
și in revistele asociației.
Dorim să valorificăm materialele așa cum merită în Lecturiada 5.
3. Lecturiada 5. Sărbătorile lecturii. În luna mai 2015 au fost trimise pe liste şi postate pe site apelul şi chestionarul pentru carte. Am început prelucrarea chestionarelor și a ofertelor de articole.
Responsabil: Monica Onojescu.
Din păcate, nu am depășit stadiul stabilirii structurii și al prelucrării chestionarele. Publicarea volumului va trebui să fie o prioritate pentru anul 2018. Puteți răspunde în continuare apelului nostru. Puteti descărca de pe http://www.anpro.ro/2016/03/lecturiada-5/
4. Lecturiada elevilor 2018, Concurs CAEN „Un secol de ISTORIE și istorii. Proiectul a fost depus la minister la începutul lunii noiembrie. Partener principal: CN George Coşbuc, resposabil: Monica Onojescu
Anul acesta ne-am deschis și spre Republica Moldova. Concursul va fi lansat oficial în următoarele zile. Facem și aici invitația să-l promovați si să participați cât mai mulți.
III. Formări
1. Ateliere de lectură Și scriere. La fel ca la ediţiile anterioare, în cadrul Lecturiadei elevilor cele cinci zile în care s-a participat la ateliere de scriere creativă, jurnalism narativ și fotografie au fost considerate ca un curs de formare de 40 de ore în programul „Cercuri de lectură”. Au fost eliberate de ANPRO 24 de adeverinţe pentru învăţătorii şi profesorii participanţi.
Fiind un program neacreditat, participanții au beneficiat de 5 credite transferabile. Punerea în practică a celor învățate a fost testată prin articolele primite din teritoriu pentru „Consilierul de lectură”.
2. Program de formare acreditat (89 de ore/25 de credite, online și față în față) prin CCD-uri
Pornind de la doleanțele dvs. din fisele de evaluare a simpozionului, asociația a negociat cu CCD Cluj și cu alte 10 CCD-uri din țară o formula convenabilă pentru livrarea unui program de formare cu plată pe didactica limbii și literaturii române cu scopul facilitării aplicării noii programe. S-a discutat cu formatori ANPRO, a avut loc o prima întâlnire pentru elaborarea proiectului, s-a pregătit chestionarul, s-a propus structura.
Au participat la aceste activități pregătitoare: Alina Petri, Monica Onojescu, Eva Szekely.
Din diferite motive, dintre care cel mai greu a cântărit intenția Ministerului de a livra un program mamut în următorii ani, proiectul nu s-a dus mai departe.
Vă rugăm să răspundeți în ce măsură un astfel de program sau un altul (propuneți titluri) ar prezenta interes.
iV. politici educaȚionale
a. ianuarie-februarie 2017 – am informat membrii asociației și am propus participarea ca persoane particulare la consultarea publică inițiată de ISE și Minister in problema noilor programe.
b. Am adoptat o poziție oficială concretizată într-o scrisoare deschisă adresată ministrului educației în legătură cu noua programa de gimnaziu.
Chiar dacă nu am avut ecoul așteptat, totuși la nivelul specialiștilor a existat audiență în sensul că s-au acceptat unele dintre propunerile ANPRO.
c. Implicarea membrilor ANPRO în dezbaterea publică pe tema manualelelor. (au contribuit substanțial la Dosarele pe tema respectivă din revistele „Cultura” și „Dilema” (Cosmin Borza, Horia Corches, Andreea Goldiș, Sofia Dobra, Ioana Nanu, Florentina Sâmihăian, Mihaela Nicolae, Monica Onojescu și alții). Punctul de vedere oficial în urma consultării cu un număr semnificativ de profesori a fost publicat în „Observator cultural” (responsabilă: Luminița Medeșan).
V. Alte activităȚi
organizate sub sigla ANPRo sau la care am participat ca invitați, reprezentând asociația
1. Răspunzând la propunerea făcută la adunarea generală din 2017, în colaborare cu IȘ Cluj, asociația a oferit trei ateliere pentru profesorii din județul Cluj cu scopul promovării atelierelor de lectură ca opțional. (Monica Onojescu, Corina Dindelegan
2. Participarea la Conferința Asociației Learn&Vision, Literația cale a devenirii (Ioana Tămăian – plen, Monica Onojescu – atelier
3. ANPRO 15 ani, Mediaș, Ana Boariu
4. Târgul Gaudeamus lansare reviste, București – Ioana Nanu
5. În cadrul cercului pedagogic desfășurat în Colegiul Garabet Ibrăileanu au fost diseminate materiale referitoare la Lecturiada 2017 și Regulamentul Lecturiadei 2018. Cristina Chiprian
Vă rugăm să completați cu alte activități desfășurate în județe în numele asociației, având în vedere că în proiectul pentru anul 2017 s-a prevăzut în mod expres desfășurarea unor astfel de activități cu scopul de a face cât mai cunoscută în teritoriu activitatea ANPRO.
VI. Dezvoltare organizatională
Am continuat recensământul membrilor asociaţiei, am făcut înscrieri și am eliberat adeverințe. Față de decembrie 2016 situaţia este următoarea:
1 |
SV |
Suceava |
200 |
|
2. |
MM |
Sighet |
17 |
Odarca Bout |
3. |
MM |
Baia Mare |
5 |
Gabriela Medan |
4 |
BH |
Oradea |
41 |
Dana Puscasiu |
5. |
SB. |
Medias |
15 |
Ana Boariu |
6. |
CJ |
Cluj și Turda |
42 |
Luminița Medeșan |
7. |
HD. |
Hunedoara |
6 |
Mariana Stoica |
8. |
AB |
Alba și Câmpeni |
…10 |
Sanda Bold |
9. |
AR. |
…38 |
Diana Achim |
|
B. |
București |
…14 |
Marina Șerban |
|
SB. |
Sibiu |
…10 |
Carmen și Achim Stoian |
|
IS |
Iași |
…20 |
Cristina Chiprian |
|
…20 |
Inscrisi in anul 2016 |
|||
21 |
Inscriși în 2017 |
|||
Total |
459 |
1. Nu avem listele cu numele și adresele de mail ale multora dintre dvs. Este cazul județului Suceava, de exemplu. Îi rugăm pe colegii noștri care si-au asumat voluntar coordonarea membrilor din diferite județe/localități să facă listele respective și să ni le trimită ca să putem face o centralizare și să eliberăm noile carnete de membri,
2. La sfârșitul lui noiembrie, doar 105 membri si-au plătit cotizația pe 2017. Așa cum știți, cotizația anuală este modică (echivalează cu un kilogram de carne sau cu ceva mai mult de un pachet de țigări). Dar pentru activitățile desfășurate de asociație, fiecare leu contează. Vă dau un singur exemplu: conferința din mai a costat 17.000 lei, s-au adunat din taxe 4.500 de lei. Restul a fost susținut de asociație. Prin urmare vă rugăm să depuneți banii în contul asociației cu mențiunea a ce reprezintă. În decembrie au mai depus cotizația membrii ANPRO din Sighet și din Suceava,
3. Vă rugăm să vă gândiți la o ceea ce presupune statutul de membru al asociației (drepturi și îndatoriri) și să faceți propuneri care să ne ajute să funcționăm în continuare.
VII. PARTENERIATE
-
„Ordinul povestitorilor” şi platforma eucitesc.ro – parteneri in Lecturiada 2017
-
Biblioteca Județeană „Octavian Goga”, Muzeul Etnografic, Editura Arthur, Editura Casa Cărții de Știință, Librarium, Fundația Culturală „Simona Noja”, Departamentul de Jurnalistica, FSAPC, UBB, Cluj pentru Simpozion și Lecturiada 2017
-
Asociaţia „CSR Mindset” – în scopul sprijinului reciproc al promovării lecturii în rândurile elevilor.
-
Institutul de Șiințe ale Educației, București, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB, Cluj
-
Fundația „Noi orizonturi” (pentru Lecturiada 2018)
-
ISE, Liceul de Limbi moderne și Tehnologie Informațională Socrates, Chișinău, Republica Moldova (pentru Lecturiada 2018)
-
CN George Coșbuc, Cluj
-
S-a solicitat în luna noiembrie acordul asociației pentru două parteneriate la Botoșani și Călărași care s-au și încheiat.
Vă rugăm să completați cu parteneriatele făcute pe plan local în numele asociației.
VIII. Sponsorizări, atragere de fonduri
Activităţile au fost posibile în urma semnării unor parteneriate, obţinerii unor sponsorizări sau a finanţării unor proiecte:.
-
Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” a oferit spaţiul şi aparatura pentru Lecturiada elevilor 2017 şi pentru Simpozionul Naţional ANPRO, ediţia a XVII-a.
-
În urma unui contract încheiat pentru anul 2017, Grupul Editorial Art tipăreşte şi distribuie „Perspective”, „Consilierul de lectură” şi Limbaje specifice. Un număr de 100 de exemplare revin asociației ca drept de autor. Editura ART a tipărit și lucrările simpozionului. Grupul Editorial Art a susţinut cu 10.000 lei faza naţională a Lecturiadei elevilor între 1-5
-
septembrie 2017 şi contribuit cu premii în cărţi la „Lecturiada elevilor 2017”.
-
Societatea comercială CIRO a contribuit cu 10.000 lei la susţinerea simpozionului. Suntem sponsorizati cu 10.000 de lei pentru susținerea Lecturiadei 2018.
-
Lecturiada elevilor 2017 a a primit o susţinere materială de 2.500 de lei din partea ministerului
-
Cotizaţii şi vinderea revistelor care ne revin la Cluj în urma contractului cu ART
Specificăm că susținerea financiară cea mai substanțială a activităților fost făcută din veniturile asociației Va rugăm să completaţi cu date din teritoriu, necesare pentru raportul financiar.
IX. COMUNICARE
a. Informația la zi s-a realizat prin listele de discuţii. Începând din ianuarie am făcut o lista de discuții .
anpro_info@yahoogroups.com cu scopul de a aduna într-un singur loc pe cei interesați, renunțând la celelalte liste
Nu am reușit decât parțial, așa că trimitem informația punctuală și pe principalele liste vechi. Vă rugăm să vă înscrieți in lista nouă ca să putem renunța la vechile liste.
b. Newsletter începând din ianuarie 2017.
Abonamentul se poate face de pe pagina principală: Anpro<newsletter.anpro.ro
c. funcționează două pagini de facebook pentru reviste una, administrată de Alina Petri: https://facebook.com/consilieruldelectura/timeline și cealaltă, pentru Perspective, administrată de Georgiana Epureanu
d. din mai 2017 am creat și o pagină de facebook pentru asociație, administrată de Monica Onojescu
https://www.facebook.com/search/top/?q=ANPRO
Pe de o parte, considerăm că dublând listele cu newsletter-ul și paginile de facebook suntem mai vizibili, ceea ce e bine, dar, în continuare, comunicarea merge de la centru spre dvs. și nu și invers. Se răspunde foarte puțin la mesaje, nu se fac comentarii la materialele postate, chiar dacă se cere explicit lucrul acesta. Vă rugăm să faceți propuneri ca să izbutim să facem comunicarea mai autentică.
PROPUNERI PENTRU PERIOADA DECEMBRIE 2017 – DECEMBRIE 2018
A. ActivităȚi care se fac în fiecare an la nivel central
1. Editarea cărții simpozionului 2017, Literatură și valori
2. Editarea a două numere din „Perspective”
3. Editarea celor patru numere din „Consilierul de lectură”
4. Organizarea ediției a XVIII-a a Simpozionului de didactică
5. Organizarea Lecturiadei elevilor 2018
B. Propuneri de activități pentru anul 2018
Reluăm aproape fără nicio o modificare lista de propuneri făcută anul trecut. Vă rugăm să puneți propunerile la Comentarii, specicând ceea ce veți face dvs. concret.
1. Politici educaționale. Să se opteze pentru o singură idee din domeniul politicilor educaționale (de pildă continuarea temei simpozionului din anul trecut despre lectura hermeneutică/lectura pentru valori care ar putea fi urmărită sistematic pe un interval mai lung de timp, cu conceperea unei strategii coerente (câștigarea presei, a mediului universitar, cooptarea altor organizatii, folosirea tuturor formelor de comunicare pentru a ne face cunoscute intențiile)
Am urmărit în ultimul timp discuțiile scriitorilor din presa culturala sau online despre predarea literaturii. Din nou mi se pare ca am pierdut trenul și fiecare vorbește în legea lui – mă refer convingerea mea, naivă probabil, că se pot aduna vocile și atunci am avea mai multe șanse să ne facem auziți.
2. Activități sub sigla ANPRO. Cel puțin o activitate pe an (fără simpozion și Lecturiade care sunt la nivel național) desfășurate în teritoriu, explicit sub sigla ANPRO.
3. Parteneriate. De căutat parteneri sau să devenim noi parteneri în programe mari ale unor instituții sau în programe internaționale.
In noiembrie am discutat un parteneriat pentru Lecturiada cu cei de la Socrate, Republica Moldova, In Moldova se poatederula un parteneriat fructuos cu cea mai buna unitate scolara de acolo, una privata, Liceul de Inventica si creativitate “Prometeu Prim”.. (Cristina Chiprian)
4. Formări./ Ghid. Considerăm că am putea relua discuțiile referitoare la o formare în genul abilitărilor. Primii pași sunt făcuți, ar trebui numai să luăm lucrurile de acolo unde le-am lăsat.
Vă rugăm să ne spuneți părea dvs. Eventual ați putea propune alte cursuri care v-ar interesa.
5. Proiecte la nivel local.
Sunt multe posibilități și multe persoane și firme dispuse să le susțină financiar. E nevoie numai de doi-trei oameni dispuși să le scrie și apoi să le pună în practică.
6. Mentorat și atragerea unui număr mai mare de persoane dispuse să intre în nucleul tare al asociației
Este necesară atragerea tinerilor și pentru aceasta este nevoie să se știe ce doresc și cum văd ei lucrurile. Cred că ar trebui să ne luăm în serios rolul de mentori. Poate asta ar putea fi rolul adunării generale.
7. Continuarea recensământului membrilor asociației
Reiau ideea: cred că ar trebui să se discute mai concret drepturile și îndatoririle membrilor.
8.Editarea Lecturiadei 5/Sărbătorile lecturii
-
Distribuția revistelor și diseminarea materialelor asociației
-
Adunarea generală
Vă rugăm să propuneți probleme de interes larg care, puse în cadrul adunării generale ar putea duce la o îmbunătățire a activității asociației.
În numele CD al ANPRO
Monica Onojescu
.
Un comentariu
Monica Onojescu
Vă răspund acum, sub puternica impresie a ultimului dumneavoastră e-mail, pentru a vă informa:
1. Eu am făcut în Cercul metodic al profesorilor de română o prezentare a programei de clasa a V-a, imediat ce am venit de la Cluj, informându-mi colegii despre scopul/ rostul ANPRO (mai, 2017). În acest sens, am dat colegilor participanți o mapă cuprinzând documente primite la Cluj și am prezentat un powerpoint;
2. Am popularizat Lecturiada și printre alți colegi, am demarat un proiect județean în care m-am asociat cu alte școli (și o asociație) tocmai pentru a pregăti participarea Bacăului la Lecturiada din acest an.
3. Spun tuturor colegilor de română despre ANPRO și despre activitățile asociației. Ba mai mult, am dorința unei profesoare de la universitatea de aici de a veni împreună cu noi la Cluj, în mai.
Ramona JItaru