În cadrul proiectului concurs Citește cu mine! Februarie – Luna cititorilor prin care sărbătorim 15 februarie, Ziua națională a lecturii, marcând totodată debutul
LECTURIADEI 2024.
NEVOIA DE ÎNTREBARE ȘI MIRARE. MUZEU LA PURTĂTOR II
ANPRO – Asociația Profesorilor de Limbă și Literatură Română „Ioana Em. Petrescu”
și programul Lecturiada elevilor
vă invită să participați
joi, 15 noiembrie, ora 12.00
la întâlnirea online din seria
LECTURIȘTII ÎNTREABĂ, AUTORII RĂSPUND.
Invitat: prof.univ. LIVIU PAPADIMA, istoric literar, critic, eseist și teoretician
Tema
AUTORUL MEU DE SUFLET
Participă membrii cercului „Miercurea lecturii” de la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu din Cluj:
Sonia Albert Ani, Alexandra Tătar, Alexia Stoica Hopârtean și coordonatoarea cercului, profesoara Emilia Borza.
Întâlnirea va fi transmisă live pe canalele de Youtube și pe grupurile și paginile de Facebook
ale organizatorilor și partenerilor.
Publicul va putea interveni și pune întrebări pe chat.
Câteva date bibliografice: Liviu Papadima a debutat cu versuri în 1969, la revista „Scântei” a Liceului nr. 32 din Bucureşti, iar editorial − cu volumul de proză „În livada de cremene” (1981).
Este autorul volumelor „Mai are timpul răbdare? Studii şi eseuri de istorie şi critică literară” (2007), „Hermeneutica literară” (2006), „Literatură şi comunicare. Relaţia autor − cititor în proza paşoptistă şi postpaşoptistă” (1999), „Caragiale, fireşte” (1999), „Calendarul după Caragiale” (2002).
Dintre aparițiile recente: „Învățătura de minte. Eseuri despre educație” (2021)
Este autor − în colaborare − al unor manuale de „Limba şi literatura română” pentru cursuri liceale, apărute la Editura Humanitas Educational din Bucureşti.
A susținut timp de mai mulți ani în revista „Dilema veche” rubrica „Învățătura de minte” vezi: https://dilemaveche.ro/author/166/2.html
13 articole − glosări pe marginea celor „10 nevoi ale educației” ale lui Solomon Marcus, publicate în cadrul rubricii − sunt adunate în volumul „Un decalog sau mai multe” (Editura Spandugino, 2016).
Coordonează împreunăcu Florentina Sâmihăian colecția „Cărțile mele” la Editura Arthur.
Liviu Papadima: „Ca filolog, ca profesor de literatură, mă preocupă în primul rând chestiunea lui «cum citim». Lecturile de care noi, cei din branșă, ne simțim atașați corespund unui anumit pattern de acțiune, pe care am vrea să-l transmitem învățăceilor noștri: debarasează-te de constrângerile exterioare de timp și citește «relaxat», într-un ritm care să-ți permită o procesare mentală optimă a textului pe care îl parcurgi [..]. Cititul, așa cum îl vedem noi, cei «din branșă», e o activitate deopotrivă energică și delicată în care, dacă îți dorești răsplata, investești atenție, răbdare, imaginație.” – Liviu Papadima în dialog cu Sorin Ivan pentru numărul 18-19 al Revistei „Tribuna învățământului”